U Srbiji oko 800.000 građana koristilo servise e-uprave

Bez autora
Feb 13 2013

U Srbiji je oko 800.000 građana do sada koristilo servise elektronske uprave, a očekuje se da taj broj značajno poraste u narednih par godina. Razvoju elektronske uprave u Srbiji će doprineti smanjenju korupcije i većoj transparentnosti rada državnih organa.Veliki je značaj elektronske uprave i za povećanje naplate poreza i taksi, koja je regionu porasla i za 13 posto nakon uvođenja elektronskog poslovanja. Elektronska uprava treba da bude deo reforme javne uprave.

U Srbiji oko 800.000 građana koristilo servise e-upraveU Srbiji je oko 800.000 građana do sada koristilo servise elektronske uprave, a očekuje se da taj broj značajno poraste u narednih par godina, izjavio je državni sekretar za telekomunikacije u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Stefan Lazarević.

On je na skupu o razvoju elektronske uprave u Srbiji rekao da će razvoj te oblasti doprineti smanjenju korupcije i većoj transparentnosti rada državnih organa.

Lazarević je naveo da je na primer uvođenje elektronskog katastra u neke od regiona Indije doprinelo značajnom smanjenju korupcije sa 33 na 0,78 posto.

Prema njegovim rečima, veliki je značaj elektronske uprave i za povećanje naplate poreza i taksi, koja je regionu porasla i za 13 posto nakon uvođenja elektronskog poslovanja. Elektronska uprava treba da bude deo reforme javne uprave, dodao je Lazarević.

Suštinsko za razvoj elektronskog poslovanja, kako je dodao, jeste mogućnost funkcionisanja elektronskih faktura, za šta je potrebno izmeniti Zakon o računovodstvu. 

Lazarević je najavio da će Ministarstvo objaviti Akcioni plan za realizaciju strategija razvoja informacionog društva 2013 – 2014. godine.

"Zatekli smo strategiju koja definiše pravac razvoja u periodu 2010 – 2020. koja je prilično dobra, ali je nedostajao akcioni plan", naveo je Lazarević. To će biti dobra platforma za koordinaciju svih aktivnosti kada je u pitanju uvođenje e-uprave u Srbiji, dodao je on.

Za realizaciju i stvaranje funkcionalne e-uprave u Srbiji nužno je uvođenje elektronske pisarnice centralnih državnih organa, potom interoperabilnost servisa organa državne uprave, kao i konsolidacija informacione infrastrukture, jer se često kupuje oprema "na kilo" umesto da se kupuje planski i povezuje sa opremom koja već postoji, naglasio je Lazarević.

On je kazao da bi uskoro trebala da bude formirana radna grupa koja će imati za cilj da definiše razvoj nacionalnog širokopojasnog sistema, na čijem čelu bi trebao da bude premijer.

Konferencija "Jačanje institucionalnih kapaciteta za elektronsku upravu u Srbiji" organizovana je povodom završetka istoimenog projekta koji finansira Svetska banka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik